Usein esitetyt kysymykset

Tältä sivulta löydät valikoiman kysymyksiä, joita saamme usein kuluttajilta sekä vastaukset niihin. Jos et löydä vastausta kysymykseesi luettelosta, ota yhteyttä meihin yhteydenottosivumme kautta.

K. Väheneekö virtsankarkailu, jos juon vähemmän?? +

Ei – tämä on myytti. Vähäisempi nestemäärä tekee virtsasta väkevämpää, mikä voi ärsyttää virtsarakkoasi ja lisätä virtsaamisen tarvetta. Jatka siis juomalla nesteitä kuten aiemminkin - noin 10 kupillista nestettä päivässä. Jotkin nesteet - erityisesti kofeiinipitoiset - voivat pahentaa virtsankarkailuongelmaa, silloin sinun pitäisi vähentää esim. kahvin tai teen juontia.

K. Mitä voin tehdä vähentääkseni virtsankarkailua?? +

Jos se on mahdollista, suosittelemme vahvistamaan lantionpohjan lihaksia. Lihasharjoituksia voivat tehdä sekä naiset että miehet. Tämä on paras tapa ehkäistä, lievittää ja monissa tapauksissa pysäyttää virtsankarkailu, varsinkin jos kyse on ponnistusinkontinenssista tai tiputtelusta. Lue lisää lantionpohjan harjoituksista sivuiltamme. Sinun tulisi aina neuvotella lääkärisi kanssa, vain lääkäri voi tehdä tarkkoja diagnooseja ja suositella sopivaa hoitoa. Inkontinenssiin on olemassa useita erilaisia hoitoja.

K. Onko virtsankarkailu tyypillinen naisten ongelma?? +

Ei, tämä ei pidä paikkaansa. Suomessa virtsankarkailun ongelmista kärsii n. 400.000 ihmistä muodossa tai toisessa. Näistä ihmisistä yli 100.000 on miehiä. Vaikka naisilla esiintyy useammin virtsankarkailua ja he ovat voineet saada niitä jo varhaisessa iässä, myös miehillä on virtsankarkailua.

K. Onko vitsankarkailua vain vanhemmilla naisilla? Olen melko nuori, mutta olen huolissani siitä, että minulla voisi olla virtsankarkailua.? +

Ikä ei ole ainoa tekijä – nuoret naiset voivat kokea virtsankarkailua liikuntaharrastuksissa tai kovassa fyysisessä rasituksessa. Joka neljäs nainen kokee virtsankarkailua, joka voi johtua esim. raskaudesta, synnytyksestä, vaihdevuosista tai vanhuudesta. Myös ummetus lisää painetta virtsarakossa ja ylipaino lisää pidätysongelmia.

K. Liittyvätkö inkontinenssiongelmat miehillä ikään?? +

Inkontinenssiongelmiin voi olla erilaisia syitä. Miehillä syyt liittyvät usein eturauhaseen. Virtsankarkailu voi johtua myös diabeteksesta, psyykkisistä ongelmista tai lääkkeiden käytöstä. Kaikilla näillä tekijöillä voi olla merkitystä, ja vain jotkut niistä liittyvät ikään.

K. Ketkä kokevat virtsankarkailuongelmia?? +

Useimmat naiset kokevat virtsankarkailua muodossa tai toisessa elämänsä aikana. Noin 10-15% kaikista naisista Pohjoismaissa kokevat virtsainkontinenssia useimmin kuin kerran viikossa ja riski kasvaa iän myötä. Joka kahdeksas mies kokee virtsankarkailua. Et ole ongelmien kanssa yksin, lisäksi on tärkeää muistaa, että on olemassa hyviä hoitokeinoja ja ratkaisuja.

K. Mitkä Attends-tuotteet soveltuvat minulle parhaiten?? +

Attends tarjoaa laajan valikoiman inkontinenssituotteita kaiken tyyppiseen ja asteiseen inkontinenssin. Kaikki tuotteemme antavat turvallisuuden tunteen ja kuivuutta, johon voit luottaa. Tilanteeseesi parhaiten sopivan tuotteen löydät klikkaamalla "Tuotehakua" tai klikkaamalla "Tuotteet" ja lukemalla lisää inkontinenssituotteista.

K. Kuinka usein minun tulee vaihtaa tuotetta?? +

Tuote tulee vaihtaa noin kahdesti päivässä, mutta vaihtotarve riippuu myös karkaavan virtsan määrästä. Tuote tulee vaihtaa aina tarpeen niin vaatiessa. Käytä ”Tuotehakua” löytääksesi itsellesi parhaiten soveltuvan tuotteen tai tuotteet.

K. Voinko käyttää terveyssiteitä inkontinenssisuojien asemasta?? +

Tätä ei suositella, koska terveyssiteet on suunniteltu vastaanottamaan kuukautisvuotoa, joka on paksumpaa ja hitaammin erittyvää kuin virtsa. Inkontinenssisuojien imuosan ominaisuudet ja imukyky on suunniteltu juuri virtsankarkailua varten, joten tuotteet ovat käytössä varmempia. Inkontinenssisuojien paremman pintakuivuuden ansiosta tuotteet ovat käyttäjälleen miellyttävämmät ja niissä on myös Odour Protection -hajunesto, joka estää epämiellyttävien hajujen syntymistä.

K. Voinko valita vain yhden Attends-tuotteen tarpeitani varten?? +

Et välttämättä. Päivällä sinulle voi riittää pienempi tuote, wc on lähellä eikä sinulla ole tarvetta isolle tuotteelle. Yöksi sinulla voi olla tarvetta tuotteelle, jossa on reilumpi imukyky. Sinun kannattaakin kokeilla tuotteita, jotka ovat erimallisia ja joissa on erilaiset imukyvyt. Tärkeää on, että löydät omiin tarpeisiin ja tilanteisiin tuotteet, joiden kanssa voit olla luottavaisin mielin.

K. Miten voin tarkistaa eri tuotteiden imukyvyt?? +

Attends-tuotteiden imukyvyt kerrotaan selkeällä numeroinnilla, 0 – 10, jossa 0 on alhaisin ja 10 vastaavasti korkein imukyky.

  • Imukyvyt 0-3 lievään inkontinenssiin
  • Imukyvyt 4-5 keskivaikeaan inkontinenssiin
  • Imukyvyt 6-10 vaikeaan inkontinenssiin

K. Kuinka usein virtsarakko tulee tyhjentää?? +

Virtsarakon tyhjentämisen tarpeeseen vaikuttaa moni eri asia kuten ikä, ruumiinrakenne, ruokavalio ja päivittäinen toiminta. Useimmat ihmiset virtsaavat neljästä kahdeksaan kertaa päivässä ja tarvittaessa joskus öisin.