Inkontinenssi

Suomessa on arviolta n. 400 000 ihmistä, jotka kärsivät jonkin asteisesta virtsankarkailusta. Tämän luvun odotetaan vuosittain huomattavasti kasvavan seuraavan 40 vuoden aikana. Kaikenikäiset miehet ja naiset voivat kokea virtsankarkailua. Virtsankarkailun yleisyydestä huolimatta aihetta saatetaan edelleen pitää tabuna, eikä siitä siksi keskustella niin avoimesti kuin pitäisi. Et todellakaan ole yksin…

Normaali virtsaamistarve vaihtelee eri henkilöillä, vakiomallin määrittäminen onkin vaikeaa. Useimmat aikuiset kuitenkin virtsaavat 3-5 tunnin välein päivän aikana.

Inkontinenssin eri muotoja

Ponnistusinkontinenssi

Tahatonta virtsankarkailua, silloin kun rasitutaan fyysisesti, aivastellaan tai yskitään.

Pakkoinkontinenssi

Tahatonta virtsankarkailua, johon liittyy äkillinen virtsaamisen tarve. Tämä tunnetaan myös yliaktiivisena rakkona.

Sekainkontinenssi

Tahatonta virtsankarkailua, johon liittyy äkillisyyttä ja myös fyysistä rasitusta, aivastelua tai yskää.

Ylivuotoinkontinenssi

Aiheuttaa kroonisen pidätyskyvyttömyyden - oireet ovat samanlaisia kuin ponnistus- ja pakkoinkontinenssissa, lisäksi on tunne rakon epätäydellisestä tyhjenemisestä.

Toiminnallinen inkontinenssi

Jotkut tekijät voivat vaikuttaa siihen, että henkilö ei ehdi ajoissa wc:hen esim. huono liikkuvuus, kömpelyys tai ympäristötekijät esim. wc on saavuttamattomissa.

Passiivinen / Refleksi-inkontinenssi

Virtsankarkailua ilman varoitusta.

Voit tulla toimeen inkontinenssin aiheuttamien oireiden kanssa käyttämällä imukykyisiä inkontinenssisuojia ja hygieniahousuja. Ole hyvä ja tutustu tuoteosioomme, josta saat enemmän tietoa tuotteistamme.

Keskustele aina lääkärisi tai hoitajasi kanssa, jos sinulla esiintyy inkontinenssiin liittyviä oireita.